Het jaar rond buiten zwemmen

Wie droomt nou niet van een Flevoparkbad dat het hele jaar open is? Omdat dat (nog) niet mogelijk is, zijn er leden die ‘gewoon’ buiten blijven zwemmen. Het hele jaar door. Elke week gaan ze het koude open water in met alleen zwempak aan, badmuts op en boei om. Zijn ze gek geworden?

Foto Ineke Oostveen

De eerste seconden in het koude water denk je: waarom doe ik dit? Je voetzolen lijken te krimpen, je vingers zijn meteen ijskoud. Maar dan voelt het alsof een kachel in je romp aangaat. Je huid gaat tintelen en het zwemmen is zelfs heerlijk! Als je dan na een minuut of tien het water uitgaat, ben je zo rood als een kreeft. Tijdens het aankleden begint het rillen, wat je lichaam precies goed doet. Nog even opwarmen met een warm drankje en je dag kan niet meer stuk. Het winterzwemmen geeft echt een boost!

Daarom zwemt een aantal leden van de Vereniging nog steeds op verschillende plekken in Amsterdam Oost in buitenwater. Via de de groepsapp roepen ze elkaar op. Want winterzwemmers gaan nooit alleen het water in, en altijd met een boei om het middel.

Ook hebben deze winterzwemmers in de herfst de zwemtraining voor de Amstel Ice Swim gevolgd. Elke zondagochtend in het Nieuwe Diep met als doel deelname aan deze ijszwemwedstijd die afgelopen jaar op 28 en 29 december plaatsvond. Een groot evenement met zo’n 150 deelnemers uit diverse landen. Van onze Vereniging deden ongeveer 10 leden mee die 1000, 500, 200, 100 of 50 meter zwommen. Het was een stralende dag, maar helaas was het water net boven de 5 graden, waardoor de wedstrijd niet meetelde in de officiële registratie als ijszwemwedstrijd. Daarvoor moet het water onder de 5 graden zijn. 

De zondagse trainingen in het Nieuwe Diep gaan tot eind maart door (met warme chocolademelk na afloop!). Voor liefhebbers: info en aanmelden via https://amsteliceswim.nl/clinic/

Reacties zijn gesloten.