Duitsland loopt voorop

Planten zorgen voor de zuivering van het water

Natuurgezuiverde zwembaden. In Duitsland hebben ze er naar het schijnt al meer dan 600, in Nederland hebben we er zegge en schrijve één: De Peppel in Ede. In Haastrecht willen ze ook zoiets moois en hopen ze zo’n bad in de winter van 2020-2021 te kunnen realiseren. Op 27 juni was er een informatieavond en daar zijn we met enkele leden van de Commissie Toekomst Flevoparkbad naartoe geweest.

In een natuurgezuiverd zwembad zorgen planten voor de zuivering van het water, in plaats van chloor. De planten staan in een bak rond het zwembad of in een bassin daarnaast. Met behulp van een pomp wordt het zwembadwater een aantal keren per dag door dit plantenfilter geleid, waardoor het voldoet aan alle normen van waterkwaliteit en waterveiligheid. Het water is schoon, zacht en helder, en je ruikt dus niet naar chloor als je eruit komt. Directeur Ronald ter Hoeven van De Peppel in Ede vertelde dat hij het idee voor zo’n bad een aantal jaren geleden op een beurs in Duitsland had opgedaan en meteen enthousiast was. De ervaringen daar waren zeer positief en zoiets wilde hij in Nederland ook. Omdat de regelgeving in Nederland daar niet op was ingericht heeft het nog drie jaar geduurd, maar sinds begin mei zijn ze open.

In Haastrecht en directe omgeving zijn vrij veel buitenbaden en was sluiting van enkele baden niet uitgesloten. Daarom, vertelde directeur Peter van Schaik van de Vlister Openlucht Baden, hebben ze een vlucht naar voren genomen en een prachtig plan ontwikkeld waar de gemeente geen nee tegen kon zeggen. Het bad in Haastrecht blijft daardoor niet alleen behouden, het wordt mooier dan het ooit is geweest.

Als er dan toch iets met het Flevoparkbad moet gebeuren, dan is een natuurgezuiverd bad natuurlijk een prachtige optie, die ook nog eens goed aansluit bij de natuurlijke omgeving van het park.

Reacties zijn gesloten.