Een kijkje buiten de ring A10: Sydney

In het kader van onze zoektocht naar een duurzame toekomst voor het Flevoparkbad bezocht Philomeen Lelieveldt een prachtig zwembad in Sydney.

De Prince Alfred Park Pool ligt naast het Centraal Station. Het dateert van de jaren vijftig en werd in de jaren negentig verbouwd. In 2013 werd het opnieuw ge-upgrade samen met het omliggende park. De ontwerpers wonnen verschillende prijzen voor de duurzaamheid en landschapsarchitectuur. https://neesonmurcutt.com/prince-alfred-park-pool/ 

Het bad trekt een mix van buurtbewoners en forensen die voor en na het werk hun baantjes gaan trekken, backpackers uit de hostels rondom Centraal Station en gezinnen met kleine kinderen uit de buurt.  De openingstijden zijn van zes uur ’s ochtends tot acht uur ’s avonds.

De lengte van het bad is vijftig meter, en er zijn negen banen.  De diepte loopt van 1.20 tot twee meter om energie te besparen. Het bad heeft, net als alle andere baden in Sydney een ‘’lane swimming’’ opzet. Een of twee banen worden ’vrij’ gehouden voor mensen die in het water aan de kant willen hangen en kletsen, en voor spelende kinderen. De gemeente stelt aan de exploitanten de eis dat ieder moment van de dag vier banen vrij zijn voor ‘’the general public’’. Die banen zijn ingedeeld in een “free play area,” een “slow”, “medium” en “fast lane,” waarbij de snelle banen in het midden van het bad liggen. (zie foto) De zwemtrapjes bevinden zich dus altijd in de langzame baan, zodat de zwakste zwemmers makkelijk in en uit het bad kunnen komen. Zwemlessen en quadtrainingen vinden plaats ’s ochtends vroeg, rond lunchtijd en vanaf vier uur ‘s-middags. Dan kan het bad volgens de dutymanager behoorlijk “druk” zijn, als er vijf of zes mensen in een baan zwemmen. Klagen gaan Australiërs pas als ze met twaalf mensen de baan moeten delen. Het bad heeft zogenaamde “pool-dividers” die door het inblazen van lucht in vijf minuten door een badmeester kunnen worden opgezet over het hele of halve bad. Daardoor is het mogelijk om de banen in 25 meter stukken op te delen, waardoor meer trainingen tegelijk kunnen worden gegeven in de spitsuren. De watertemperatuur is het hele jaar door 26 graden.

Het buurt- en het buitengevoel

Het zwemmen in Australische openlucht zwembaden heeft een prettige voorspelbaarheid door de systematiek van de banen (die overal hetzelfde is), de ruime openingstijden, en de zekerheid dat je er altijd terecht kunt. Het is een bijzondere ervaring om tijdens het zwemmen een zwerm witte kaketoes over te horen vliegen (en ja ook de vliegtuigen..)  Die verbinding met de natuur, en het sociale karakter van een openluchtbad, waarin je, ook als je alleen gaat zwemmen, als het ware “opgenomen” wordt in een gemeenschap van zwemmers en buurtbewoners, maakt het zwemmen in openluchtparkbaden zo ontspannend. Het was interessant te ontdekken dat de stad Sydney dit belang van buiten zwemmen en het “stadsstrand gevoel” voor de verschillende stadsdelen ruimschoots erkent en door blijft bouwen en investeren in openluchtzwembaden voor de toekomst. De manier waarop de stad daarin de buurtbewoners betrekt mag een voorbeeld zijn voor het zwembadbeleid in Amsterdam. [Zie inspraakwebsite Ashfield Park Pool

 

Reacties zijn gesloten.