Een kijkje buiten de ring A10: London

In onze zoektocht naar een duurzame toekomst voor het Flevoparkbad kijken we ook naar andere buitenbaden met interessante concepten waar we van kunnen leren en die misschien ook in Amsterdam zijn toe te passen. Het eerste voorbeeld is London Fields Lido, een 50-meter buitenbad in de wijk Hackney, dat na twintig jaar leegstand na acties van buurtbewoners ingrijpend werd gerenoveerd en in 2006 werd heropend.

Het Lido is twaalf maanden per jaar open, dus ook in de wintermaanden kun je dankzij de watertemperatuur van 25 graden heerlijk buiten zwemmen! Dat lijkt een gotspe in deze tijd van klimaatverandering, maar volgens manager Rafal Cymbalista blijft het energieverbruik zeer binnen de perken. Dat komt op de eerste plaats doordat het bad zeer ondiep is, waardoor er veel minder water hoeft te worden verwarmd dan bijvoorbeeld in het Flevoparkbad. En daarnaast door een aantal energiebesparende maatregelen, zoals het ’s nachts afdekken van het bad waardoor de warmte veel beter bewaard blijft. Op dit moment worden de mogelijkheden van duurzame energie onderzocht, zoals zonnepanelen en koude-warmteopslag.

Dat zwemmers blij waren met dit bijzondere buitenbad bleek al snel na de heropening. Er kwamen zoveel zwemmers dat de openingstijden moesten worden verruimd. En de zwemmers kwamen niet meer alleen uit de buurt, zoals voorheen, maar uit heel Londen en zelfs van ver daarbuiten. 

Stel je voor: er ligt een pak sneeuw en je gaat op je fiets naar het Flevoparkbad om daar lekker baantjes te gaan trekken. Dat zou toch fantastisch zijn. London Fields Lido bewijst dat het kan.  

Reacties zijn gesloten.