Triathlon boven de poolcirkel

Marjolein op de Lofoten, een Noorse eilandengroep.

Stel je eens voor: koud zeewater, supersteile bergen, fikse regenbuien en forse tegenwind, ook nog eens 200 km boven de poolcirkel. Niet de meest voor de hand liggende locatie voor een triathlon. Toch reisde Marjolein Morssinkhof, lid van onze vereniging, half augustus naar de Lofoten in Noorwegen om met vrienden Annerie en IJsbrand aan de The Arctic Triple Triathlon Olympic+ mee te doen. In een bijna geheel Noors deelnemersveld ging ze de strijd aan tegen al die elementen. Was het wel te doen?

Het was niet Marjoleins eerste triathlon, maar wel de eerste met zwemmen erbij. Want eerder heeft ze een korte triathlon gedaan waar zwemmen was vervangen door roeien. Zwemmen is niet haar favoriete onderdeel, dat is fietsen.

Hoe heb je je voorbereid?

“In februari ben ik begonnen met het trainen van het zwemmen. In eerste instantie in het Sportfondsenbad Oost, waar ik ook enkele zwemlessen gevolgd heb om de borstcrawl te verbeteren. Vanaf de opening van het Flevoparkbad ben ik ongeveer 1 keer per week komen Vroeg- of Laatzwemmen. Daarnaast enkele malen in het IJ (bij de Borneokade), Nieuwe Diep of de zee. Verder heb ik een triathloncursus gedaan in april en deed ik al aan hardlopen en fietsen.”

Ging het onderdeel zwemmen goed?

“Ik ben zeer tevreden! Ik heb de kilometer in 21 minuten afgelegd. Het water was slechts 13 graden, maar met een goede wetsuit goed te doen. Het was in de haven van de plaats Svolvaer, dus in zeewater, maar de golfslag was rustig. Tijdens het zwemmen heb ik me geconcentreerd op een mooie regelmatige slag, zodat ik niet onnodig moe zou worden en lekker de borstcrawl kon vasthouden. Dat is gelukt ook al is het soms in het water wel druk met andere zwemmers.”

Hoe is de hele triathlon gegaan?

“Heel goed! Op de dag zelf was het weer uitdagend: in het begin harde regenbuien en bij het fietsen forse tegenwind. Gelukkig klaarde het tijdens het fietsen op en hoefde het hardlopen niet in de regen. Dit was namelijk over een berg waar een zeer steile klim tussen zat met stijgingspercentages van boven de 30%! Ik ben uiteindelijk in 3 uur 44 minuten gefinisht als snelste buitenlander tussen al die Noorse ‘berggeiten’. Die Noren kunnen echt een stuk beter een berg over rennen. Ook Annerie en IJsbrand hebben de finish netjes gehaald.”

Viel het je in totaal mee of tegen?

“Moeilijke vraag, tijdens de race heb ik wel momenten gedacht ‘waar ben ik mee bezig?’. Met name tijdens het fietsen in die bijna-storm en tijdens het beklimmen van de berg. Maar opgeven is nooit aan de orde geweest! Toen de finish in zicht was en meteen daarna overheerste vooral het blije gevoel: I did it!”

Nu de smaak te pakken, dus op naar de volgende triatlon?

“Eens kijken wat er op mijn pad komt! Ik ben nu wel verwend geraakt door de prachtige omgeving van de Lofoten, waardoor ik sneller zal kiezen voor een triathlon in een soortgelijke bijzondere opgeving.”

Zie ook http://www.thearctictriple.no.

Annerie, IJsbrand en Marjolein

Reacties zijn gesloten.