Vereniging Flevoparkbad

Meer mensen laten genieten van het beste buitenbad van Amsterdam

Doel: Het Kanaal over!

Met lange halen glijdt Ignacio Vaccaro door het water van het Flevoparkbad. Schijnbaar moeiteloos, alsof hij nog uren zo door kan gaan. En dat zal ook nodig zijn, want als alles volgens plan verloopt zwemt dit lid van de vereniging in de eerste week van september Het Kanaal over. Hoe bereidt hij zich voor op een afstand van minimaal 34 kilometer (!) en een watertemperatuur die schommelt tussen 15 en 17 graden?

Met Het Kanaal over zwemmen gaat een jongensdroom in vervulling, die Ignacio al koestert sinds zijn jeugd in Argentinië, waar hij als zesjarige begon met zwemmen. Aanvankelijk zwom hij alleen in zwembaden, maar omdat hij ondanks vele trainingen net niet goed genoeg werd voor de nationale top, stapte hij rond zijn zestiende over op open water zwemmen. Toen hij in 2000 naar Nederland kwam om te studeren, daarna te promoveren en vervolgens in een drukke baan rolde, had hij echter steeds minder tijd om te zwemmen. Maar toen hij in 2016 weer eens in open water dook ging het oude vuur weer branden. Hij ging in zijn eentje serieus trainen en zwom steeds langere afstanden, zoals Lake Windermere (17 km) in Engeland. Maar om Het Kanaal over te zwemmen had hij begeleiding nodig, dat realiseerde hij zich maar al te goed. In Marcel van der Togt vond hij een gedreven coach die hem vanaf september 2017 begeleidt. Marcel stelde een uitgebreid trainingsprogramma samen en samen met hem zwom Ignacio bij straffe tegenwind in 7 uur het IJsselmeer over, 22 kilometer van Medemblik naar Stavoren. In september zit Marcel ook in de boot die hem begeleidt bij zijn oversteek.

Kanaalzwemmen verloopt volgens strikte regels van de Channel Swimming Association. Wetsuits bijvoorbeeld zijn verboden. Zwemmers hebben een zwembroek of badpak aan, en mogen een badmuts op en een zwembril. Meer niet, en dat is net zoals Matthew Webb in 1875 de eerste succesvolle oversteek maakte. Naast de afstand van 34 kilometer is daardoor de watertemperatuur een serieuze uitdaging. Die schommelt tussen 15 en 17 graden. Om zijn lichaam daaraan te laten wennen heeft Ignacio de hele winter ook in buitenwater getraind, soms in water van maar 3 graden. Het mentale aspect is een andere killer, en ook daar heeft hij hard op getraind. Want Kanaalzwemmen is ook stug doorgaan, uur na uur na uur. Ignacio denkt tussen de tien en veertien uur te moeten zwemmen, maar dat is ook afhankelijk van bijvoorbeeld de stroming en de wind. Daardoor kan overigens ook die 34 kilometer nog een stuk langer worden.

Of we Ignacio volgend jaar nog net zo vaak in het Flevoparkbad zullen zien is de vraag. Na Het Kanaal wil hij wat minder gaan zwemmen en wat meer tijd gaan besteden aan zijn gezin. Zes dagen per week zwemmen en twee keer per week krachttraining vraagt wel erg veel. Maar stiekem droomt hij toch al van andere, minder veeleisende tochten. Oversteken van Spanje naar Marokko bijvoorbeeld. Dat is in vier tot vijf uur te doen. En als je al eens Het Kanaal bent overgezwommen, voelt dat natuurlijk als een relaxt tochtje op zondagochtend.

Reacties zijn gesloten.