Vereniging Flevoparkbad

Meer mensen laten genieten van het beste buitenbad van Amsterdam

Liefde voor buitenbaden

Natuurbad Zwemlust in Nieuwersluis.

Veel Nederlandse buitenbaden zijn ooit wel eens met sluiting bedreigd. Dat ontdekten onze voorzitter Sylvia, en vrijwilligerscoördinatoren Helga en Josine, opnieuw toen ze op 9 juni te gast waren bij de Buitenbadenbijeenkomst 2018 in natuurbad Zwemlust in Nieuwersluis. Buitenbaden hebben bij veel gemeenten de reputatie enorme kostenposten te zijn. Daarom was het een grote verrassing om te horen dat het ook anders kan. Zo vertelde Adrie van der Meij dat hij had leren zoenen in Bosbad de Vuursche in Baarn en dat hij daarom vond dat het bad niet mocht verdwijnen. Na overname maakte het bad na twee jaar al winst!

Zo’n twintig baden waren vertegenwoordigd bij de Buitenbadenbijeenkomst 2018, van eenvoudige natuurplassen tot geavanceerde baden met de nieuwste pompinstallaties en filtersystemen, en met het oudste bad, De Meent in Breukelen, dat al dateert uit 1892! “Heel inspirerend”, vond Helga, “om zoveel verschillende mensen te ontmoeten met allemaal een enorme liefde voor buitenbaden en buitenzwemmen. En ook om te horen hoe zij zaken aanpakten en op verschillende manieren ‘hun’ bad openhielden. Met vrijwilligers, met nevenactiviteiten, met een commerciële aanpak. Eén zwembad wist zelfs op de Monumentenlijst te komen en mag daardoor niet worden gesloten!”
Adrie van der Meij had leren zoenen in Bosbad de Vuursche in Baarn en vond dat het bad niet mocht verdwijnen. Hij besloot het bad over te nemen en commercieel te gaan exploiteren en wist ondanks (of juist dankzij?) grote investeringen in onder andere pomp- en filterinstallaties al na twee jaar winst te maken.
Zo werden er allerlei ideeën en wetenswaardigheden uitgewisseld. Gebruik van een afdekzeil, bijvoorbeeld, bleek een stuk eenvoudiger dan vaak gedacht en bespaart enorm op de energiekosten. En door een zonneweide om te vormen tot een veld voor beachvolleybal, kan een grote groep nieuwe bezoekers naar het zwembad worden gelokt. Een idee misschien voor het Flevoparkbad?
Buitenbaden blijven niet vanzelfsprekend open, dat werd wel duidelijk. Daarom blijft het belangrijk voor baden en verenigingen om actief te blijven en ook om zorgvuldig te turven hoeveel bezoekers er komen. Want wij als zwemmers weten wel dat buitenzwemmen in de lift zit, maar gemeenten vragen toch vaak om harde cijfers.

Reacties zijn gesloten.