Vereniging Flevoparkbad

Meer mensen laten genieten van het beste buitenbad van Amsterdam

Rondleiding langs zeldzame campinggasten

Mosbloempje, tot voor kort zeldzaam in Nederland.

Onze vrijwilliger Claud Biemans is een fervent natuurliefhebber en vertoont soms vreemd gedrag. Dubbelgevouwen en met haar neus naar de grond gericht speurt ze in het groen rond het bad en op de ligweides. Ze is tientallen mosbloempjes tegengekomen, tot voor kort zeldzaam in Nederland, en naaldzaadbloem, behaard breukkruid, kleine hardbloem, en hele plakken perzische klaver. Zelfs het gras is voor een groot deel bijzonder: berijpt beemdgras. Hoe komt die wilde flora daar toch? Om daar achter te komen organiseert Claud op dinsdagavond 10 juli van 18.45 tot 19.45 uur een plantenrondwandeling voor leden die meer wil weten over deze wilde flora van het Flevoparkbad. Wil jij mee wandelen?

De plantenrondwandeling is alleen voor leden en toegang is met een seizoenkaart of een knipje uit je 12-badenkaart. Verzamelen dinsdagavond 10 juli bij de ingang van het bad en dan neemt Claud de belangstellenden om 18.45 uur mee naar binnen. Na 18.45 uur geen toegang meer.

Hoe ontdekte Claud deze wilde flora? Claud: “Op een mooie donderdagmiddag in mei ben ik door badmeester Atje het zwembad uitgestuurd. Toen hij naar me begon te zwaaien om me van het terrein te verwijderen, keek ik op mijn horloge: tien over half zes! Ik was de tijd helemaal vergeten. Ik was van plan om voor mijn frisse duik nog even te kijken op het deel van de ligweide waar de laatste jaren de uitbreiding van camping Zeeburg is in de zomer. Een paar dagen eerder had ik daar tientallen mosbloempjes gezien. Dat zijn vetplantjes van een of twee centimeter hoog die als ze wat ouder zijn fraai rood kleuren. De plantjes komen oorspronkelijk uit Noord-Afrika en Zuid-Europa en zijn in Nederland zeldzaam. Of liever gezegd: ze waren tot voor kort in Nederland niet vaak gezien. Er zijn sinds enkele jaren in ons land mensen die apart gedrag vertonen op campings. Ze lopen min of meer dubbelgevouwen met hun neus naar de grond gericht over campingpaden en -grasvelden. Ze gaan helemaal op in de allerkleinste plukjes groen die daar groeien en zo is er recentelijk een hele nieuwe serie plantjes ontdekt van campingbiotopen, zoals het mosbloempje. Sinds die middag in mei ben ikzelf ook dit vreemde gedrag gaan vertonen en met succes: bij het zwembad vond ik naaldzaadbloem (Soliva sessilis), behaard breukkruid, kleine hardbloem, en hele plakken perzische klaver. Zelfs het gras is voor een groot deel bijzonder: berijpt beemdgras. De meeste van deze plantaardige campinggasten komen uit Zuid-Europa. Het vermoeden was dat deze kleine plantjes als zaad meekomen met caravans, campers en auto’s uit het zuiden. Maar dat idee moet nu worden aangepast, want op de ligweide staan alleen maar tentjes. De zaden plakken dus vast aan kampeerspullen. Op zich is dit hartstikke leuk, maar niet heus. De naaldzaadbloem heeft blote-voet-onvriendelijke scherpe zaden. Ik vond bij het schrijven van dit stukje een oproep om deze plant te melden, zodat deze bestreden kan worden. Maar het is wel zo’n klein ding, dat ook nog eens erg lijkt op andere plantjes, dat die bestrijding wel lastig zal worden… Ik zal de plantjes die ik zie staan vernietigen. De duivelswandelstok, die ik ook vond, kan blijven staan. Ondanks zijn vervaarlijke uiterlijk met dikke stekels, kan deze plant geen kwaad. Hij wordt ook wel engelenboom genoemd. Kortom: het wordt weer tijd voor een plantenwandeling rondom het zwembad en die vindt plaats op dinsdagavond 10 juli.”

Behaard beukkruid.

Advertenties

Reacties zijn gesloten.