Vereniging Flevoparkbad

Meer mensen laten genieten van het beste buitenbad van Amsterdam

Is Amsterdams buitenwater ook schoon zwemwater?

Zit er nou veel poep in het water? Wat is de meest voorkomende smaak? Welke beestjes zitten erin? Is het schoon genoeg om in te zwemmen? Honderden inwoners van en rond Amsterdam hebben samen met wateronderzoekers als Deltares, Wageningen Universiteit, KWR, Waternet, AMS Institute en kunstenaar Pavèl van Houten afgelopen zomer het water in de stad gemeten om erachter te komen hoe schoon het water in de grachten, sloten, vaarten en vijvers van Amsterdam is. Voor het Schone Waterexperiment onderzochten ze o.a. op doorzicht, kleur, temperatuur, geur, E.coli, micro-organismes en smaak. De uitkomsten zijn letterlijk in kaart gebracht. Voor wie niet alleen graag in het Flevoparkbad zwemt, maar ook in buitenwater, klik hier voor uitgebreide en interessante informatie. Nieuwsgierig naar korte, opvallende resultaten uit het Schone Waterexperiment?

De eerste opvallende resultaten uit het Schone Waterexperiment:

·     Er zijn 1000 metingen gedaan.

·     Het  water is het meest schoon in de Gaasperplas.

·      De hoogste E.coliwaarde is gemeten in het Erasmuspark. Het aantal E.coli-bacteriën geeft aan hoeveel poep er van mensen of van dieren in het water zit. In het Erasmuspark komt het waarschijnlijk door poep van eenden. Of het is een foute meting. Dat wordt nog uitgezocht.

·      De temperatuur van het water was in juli erg hoog. Bijna 23 graden!

·      De helft van het water in de stad is geschikt om in te zwemmen volgens de deelnemers.

·      Er zijn 14 ijsvogels gespot.

·      Gemiddeld is het water zo helder dat je tot 83 centimeter diepte kunt kijken. Maar in het IJ, de Entrepothaven en de Gaasperplas is het doorzicht wel een paar meter.

·      Het water smaakt in sommige delen van de stad vaak zoutig of naar niks. En soms naar ijsthee of klei.

Zie ook hetschonewaterexperiment.nl

Advertenties

Reacties zijn gesloten.