Waarom Enith Brigitha het Flevoparkbad een warm hart toedraagt

3e place O S Montreal071

Enith derde op de Olympische Spelen in Montreal!

In haar topjaren trainde Nederlands kampioen en Olympisch medaillewinnaar Enith Brigitha in ‘ons’ Flevoparkbad. Ze gaf er verder jaren les voor ’t Y, trainde er af en voelt nog altijd een sterke band met het Flevoparkbad. Een interview met deze topzwemmer die dan wel een plek in the Hall of Fame van de zwemsport heeft, maar liever ziet dat haar prestaties zonder doping erkend worden. Gelukkig is ze allesbehalve bitter en geeft ze nog steeds met plezier zwemles aan kinderen en volwassenen: “Heel triest dat schoolzwemmen steeds vaker afgeschaft wordt.”

In de jaren zeventig schitterde je op NK’s, WK’s, EK’s en haalde je bronzen medailles op de 100 en 200 m vrije slag op de Olympische Spelen. Welke rol speelt het Flevoparkbad daarin?

“In die jaren trainde ik heel veel in het Flevoparkbad, vier à vijf uur per dag en dan zes dagen in de week. Overigens ook in het binnnenbad van Noord en het Sportfondsenbad Oost, plus krachttraining. Later heb ik nog jaren in het Flevoparkbad afgetraind, er waterpolo gespeeld en lesgegeven voor zwemvereniging ’t Y. Tijdens elk buitenbadseizoen was het Flevoparkbad natuurlijk ideaal, vanwege het 50-meterbad wat in de jaren zeventig technisch ook nog eens voorop liep. Ik vind het een gemoedelijk en prettig bad. Al had ik wel moeite met het koude zwemwater. Komt ook wel door mijn jeugd op Curaçao. Als baby namen mijn ouders me al mee naar zee. Ik ben opgegroeid met strand en water met een aangename temperatuur. Maar ja, toen kwam ik in Nederland. Ik herinner me nog goed de dagen dat ik me moest omkleden in de tochtige hokjes van het Flevoparkbad en in mijn zwempak naar het 50-meterbad moest lopen, terwijl het nog geen 15 graden buiten was. Brrr. En dan het frisse water in en de koude douches erna, vreselijk… In mijn hart ben ik een mooiweerzwemmer. Bij mooi weer is het Flevoparkbad natuurlijk fantastisch, ook met al dat groen eromheen. Ik coach nu nog steeds vrijwillig zwemmers van zwemvereniging ’t Y en adviseer velen in het Flevoparkbad te gaan trainen zodra het seizoen begint.”

Eigenlijk had je Olympisch goud moeten winnen, want de Oost-Duitse medaillewinnaars hadden allen doping gebruikt. Hoe kijk je daar op terug?

“Ik had in die jaren al een vermoeden, want die dopingdames hadden erg lage stemmen en waren vaak behaard. Maar zij wisten het vaak zelf niet, het was hun keuze niet. Het was de strategie van de staat Oost-Duitsland. Toen het uitkwam was ik erg boos. Het klopt gewoon niet, het is niet eerlijk. Ik heb nooit eerlijke concurrentie gehad en vind het onredelijk dat het verjaard zou zijn. En zo vaak hoor je er weer over, over de doping in de atletiek, over discuswerper Ria Stalman en wielrenner Michael Boogerd die hebben bekend doping te hebben gebruikt. Geef toch aan ons de erkenning, aan de schone sporters! Maar het is geen trauma hoor. Het zwemmen heeft me ook veel gebracht. Ik heb zoveel gereisd voor internationale toernooien. En dan al die mensen die ik ontmoet heb over de hele wereld. Ik heb een enorme mensenkennis opgebouwd en dat kan niemand van me afnemen.”

for ISHOF042

Je hebt sinds 2015 een plek in de Hall of Fame van de zwemsport in San Francisco! Mooie erkenning toch?

“Ik ben opgenomen in de Hall of Fame, omdat ik als eerste donkere vrouw zo’n hoge positie in de zwemsport heb bereikt. Ik ben er blij mee, maar denk tegelijkertijd, mmm, had liever gehad dat ik er ook sta vanwege mijn prestaties. Ik vind mijn prestaties net zo belangrijk als mijn kleur. In de tijd van mijn topprestaties geloofde niemand dat donkere mensen goed konden zwemmen. Hardlopen, konden ze, maar niet zwemmen. Er waren allemaal gekke redenen, bijvoorbeeld dat donkere mensen te zware botten zouden hebben en ook een andere bouw. Onzin natuurlijk. Maar hele generaties donkere mensen hebben in die tijd nooit leren zwemmen of pas laat leren zwemmen. Mijn mening is dat ieder kind recht heeft op zwemmen en ervan moet kunnen genieten. Ik heb een zwemschool op Curaçao en toen ik er na mijn topsporttijd twintig jaar woonde, heb ik zoveel mogelijk kinderen lesgegeven, of ze het nou wel of niet konden betalen. Vooral eilandkinderen moeten kunnen zwemmen! Maar ook alle kinderen in Nederland, een land met zoveel water. Het is heel triest dat schoolzwemmen steeds meer afgeschaft wordt. Hier in Almere, waar ik woon, is het al in de jaren ’80 afgeschaft. Nu geef ik les in Diemen, waar dat nog niet zo is gelukkig, maar de tendens is er wel.”

Ook is er de tendens dat steeds meer zwembaden opgedoekt worden of met sluiting bedreigd worden. Zo is de toekomst van het Flevoparkbad nog altijd onzeker. Wil je de Vereniging Flevoparkbad meehelpen om de toekomst van het bad veilig te stellen?
“Altijd! Ik maak het sluiten van baden van dichtbij mee en vind het heel erg. Hier in Almere Haven gaat het binnenbad dicht, ondanks protest van de buurtbewoners. Er komt een nieuw binnenbad, maar dat staat in Almere Poort, voor veel mensen veel te ver weg. Dan heb je het AGO-bad in Diemen dat dichtgaat. Terwijl het bad zoveel betekent voor vooral mensen met een beperking. Velen zullen nergens anders terechtkunnen. Zo triest. Het Flevoparkbad hoort echt bij de buurt, is van belang voor de buurt. Vooral voor de jeugd is het niet weg te denken. Zwemmen is bovendien goed voor jong en oud, en belangrijk in de strijd tegen obesitas. Dus ja, ik help heel graag mee voor behoud van het Flevoparkbad en kom zeker weer eens langs!”

Enith

Enith schitterde op NK’s, EK’s, WK’s en de Olympische Spelen.

Reacties zijn gesloten.