Hoe run je nou een bad met vrijwilligers?

IMG_0008

Ervaringen uitwisselen met andere buitenbaden die gerund worden door vrijwilligers.

Op uitnodiging van Openluchtbad Zwolle bezochten twee bestuursleden van de vereniging dit monumentale buitenbad op een donkere januari-avond. Ook bestuursleden van openluchtbaden in Heino, Steenderen en Ommen waren er om samen ervaringen uit te wisselen. Want hoe doe je dat nou, een bad runnen met (gedeeltelijk) vrijwilligers? Wat kun je van elkaar leren, zodat niet elk bad het wiel opnieuw hoeft uit te vinden?

Steeds meer gemeenten vinden het lokale buitenbad te zwaar drukken op de begroting en willen ervan af of dreigen met het te sluiten. Met als gevolg dat het bad ook daadwerkelijk sluit of dat burgers het bad (grotendeels) overnemen, waardoor de exploitatie voornamelijk op de schouders van vrijwilligers rust. Het Flevoparkbad wordt gelukkig (nog) door de gemeente gerund. Alleen het vroeg- en laatzwemmen en wat extra activiteiten zijn in handen van de vrijwilligers van de Vereniging Flevoparkbad. Bij de buitenbaden van Heino, Ommen, Steenderen en Zwolle is het andere koek. Zij draaien (bijna) helemaal op de inzet van vrijwilligers. Een enkel bad heeft een paar badmeesters in loondienst, terwijl vrijwilligers de techniek, schoonmaak, groen, kassa en ledenadministratie op zich hebben genomen. Het bad De Olde Vechte in Ommen draait geheel op vrijwilligers en het komt weleens voor dat het bad even moet sluiten, bij gebrek aan vrijwilligers. Het De Tippe bad in Heino vertelde over hun oplossing om terug te kunnen vallen op genoeg vrijwilligers. Ze hebben groepen uit het dorp – bijvoorbeeld vrienden, sporters, scholieren, bridgers, etc – de verantwoordelijkheid gegeven voor een bepaald dagdeel per week en dat blijkt heel goed te werken. Onderling regelt een groep dat er altijd de minimale bezetting is.

IMG_0007

Emiel, secretaris van Openluchtbad Zwolle, nam het initiatief voor de bijeenkomst.

Grote kostenpost voor een buitenbad is vaak de verwarming van het water. Het Burgemeester Kruijff-bad in Steenderen heeft het grote voordeel dat ze hieraan nauwelijks kosten hebben. De restwarmte van de Aviko-fabriek in het dorp zorgt voor de verwarming. Het Openluchtbad Zwolle kan de verwarming van het water grotendeels uit zonnecollectoren halen die op het dak staan van de binnenruimte. Verder blijken baden verschillend om te gaan met wie er toegang heeft tot het bad. In Zwolle moet je lid zijn. De leden betalen bij elk begin van het seizoen hun (gezins)jaarkaart en zijn zo verzekerd van een seizoen toegang. Tegelijkertijd moet elk lid zes uur vrijwilligerswerk per seizoen doen. Met een vlakbij gelegen hotel is er een deal dat de gasten kunnen komen zwemmen. En leden kunnen introducés meenemen die eenmalig een toegangskaartje betalen. In Ommen kan iedereen komen zwemmen tegen betaling. Dit zwembad heeft ook speciale deals met groepen, zoals groepen van Scouting.

IMG_1842

Saskia van het ‘winkeltje’ van Openluchtbad Zwolle met zoete Zwollenaartjes.

Het bleek een leuke en leerzame eerste bijeenkomst om eens van gedachten te wisselen met andere vrijwilligers die het buitenbad in hun plaats ook een warm hart toedragen. We willen nu gaan inventariseren waar nog meer buitenbaden zijn die in handen zijn van vrijwilligers, hoe deze baden het aanpakken, wat bijdraagt aan succes en wat je van elkaar kunt leren.

Reacties zijn gesloten.