Vereniging Flevoparkbad

Meer mensen laten genieten van het beste buitenbad van Amsterdam

In Zwolle is het ze gelukt

Openluchtbad1

Burgers kraakten in 1991 de poort van het openluchtbad Zwolle toen het voorgoed zou sluiten en bivakkeerden maanden op het terrein. Andere betrokken burgers zochten de weg van het overleg. Het resultaat? De ‘Vereniging Openluchtbad Zwolle’ exploiteert sindsdien het bad met de inzet van duizenden vrijwilligers. Afhankelijk van een goede of slechte zomer, passeren tussen de 60.000 tot 90.000 bezoekers de poort. Hoe is ze dat gelukt?

Het openluchtbad Zwolle is op 8 juni 1933 geopend. Als je het nu bezoekt, lijkt de tijd stil te staan. Met één verschil, er kan tegenwoordig gemengd gezwommen worden. Sinds 1992 beheren vrijwilligers dit populaire buitenbad, op dit moment zo’n 5500. Iedereen kan abonnementslid worden van de vereniging en heeft daarmee toegang tot het bad. Tegelijkertijd verplicht men zich tot een aantal uren vrijwilligerswerk per seizoen: kassadienst, schoonmaak of toezicht houden.

Nieuwe Bouwen

In de jaren dertig maakte men zich in Zwolle zorgen om de jeugd, die nauwelijks belangstelling toonde voor sportbeoefening. Ook de onhygiënische gewoonte van het buitenzwemmen in de stadsgrachten, wilde men een halt toeroepen. Een mogelijke oplossing was een nieuw buitenbad in een noordelijke wijk van Zwolle. Het ontwerp kwam van de architect Jan Gerko Wiebenga, een van de vaandragers van de architectuurbeweging ‘het Nieuwe Bouwen’. Uitgangspunten als functionaliteit, transparantie en symmetrie vind je nog altijd terug in de badopzet.

Er kwamen zes bassins voor vijfduizend kubieke meter en in een symmetrische opstelling: diepe baden met een lengte van 50 meter, ondiepe baden van 30 meter, en kleuterbaden. Betonconstructies voldeden aan de nieuwste normen, zoals bijvoorbeeld de ranke springtorens. Er was veel aandacht voor de hygiëne in het bad: voetwisselbaden, zuiveringsinstallatie, douches, wasserij, toezicht op het omkleden. Er waren zelfs kunstmatige stranden aangelegd, met zand uit kust bij Scheveningen. Die stranden zijn inmiddels vervangen door ligweiden.

serveimage

Omslag

Het bezoek aan dit bad nam na de succesvolle jaren vijftig geleidelijk af. Concurrentie van de plassen, waar men gratis kon buitenzwemmen, van andere zwembaden, en van de opkomst van andere recreatie- of sportvormen. De gemeente Zwolle wilde niet langer jaarlijks toeleggen op de exploitatie. Toen het bad definitief moest sluiten, kwamen de Zwollenaren in actie. Om het te kunnen blijven exploiteren werd de ‘Vereniging Openluchtbad Zwolle’ opgericht die in 1992, na overleg met de gemeente en voorzien van een exploitatieplan, het bad volledig in heeft beheer genomen. In 1994 kreeg het bad de status van rijksmonument. Een renovatie in 2012 heeft het oorspronkelijke ontwerp weer versterkt, zoals de terugplaatsing van die springtorens.

http://www.openluchtbad-zwolle.nl

Bron: Trouw

Reacties zijn gesloten.