Vereniging Flevoparkbad

Meer mensen laten genieten van het beste buitenbad van Amsterdam

Patatbad

Zwembad Steenderen

Zoals veel binnen- en buitenbaden in Nederland heeft het Burgemeester Kruijffbad in het Gelderse Steenderen een mooie geschiedenis van enthousiaste oprichters (1963), exploitatie door de gemeente, maar uiteindelijk financiële problemen en een dreigende sluiting. Met vereende krachten hebben de burgers van de gemeente Bronckhorst, waar Steenderen deel van uitmaakt, het bad weten te behoeden voor sluiting. Een bijzondere buur maakt bovendien tropisch warm buitenwater betaalbaar.

Maar liefst 130 vrijwilligers zorgen momenteel voor het reilen en zeilen van het bad, alles wordt aangepakt, van toezicht houden aan de badrand tot het bemensen van de kiosk en het bijhouden van het groen. Een substantieel gedeelte van de exploitatiekosten wordt gedekt door sponsors en donaties, de gemeente draagt alleen nog zorg voor een kleine subsidie.

Zonder de vrijwilligers was het behoud van het Burgemeester Kruijffbad onmogelijk geweest, maar een goede buur van het bad heeft toch een cruciale rol gespeeld in dit succesverhaal. Om de hoek ligt de fritesfabriek van Aviko, de bekende producent van verschillende kant-en-klare aardappelproducten te vinden in de koel- en vriesvakken van vrijwel iedere Nederlandse supermarkt. Voor het verwerken van de bintjes en eigenheimers is een hoop energie nodig, vaak in de vorm van heet water en stoom. Een gedeelte van deze energie blijft over in het aardappelverwerkingsproces als zogenaamde “restwarmte” en met deze warmte wordt het Burgemeester Kruijffbad verwarmd tot maar liefst 28° Celsius!

Het bad is hiermee in ieder geval het warmste buitenbad van Gelderland en een unicum in Nederland. Uiteraard scheelt deze Aviko-relatie enorm in de verwarmingskosten, die vaak hoog zijn voor buitenbaden. En het bad kan ook nog eens eerder open in het seizoen en later sluiten, wat natuurlijk weer meer bezoekers mogelijk maakt. Denk hieraan als je je patatje eet in het Flevoparkbad, dankzij Aviko-patat zwemmen ze in Steenderen in een (sub) tropisch buitenzwembad. Meer info op www.zwembadsteenderen.nl

Advertenties

Reacties zijn gesloten.