Nu baantjes in het Flevoparkbad, straks 33 km in het Kanaal

Christian

Christian: “Ongeveer 12 – 13 uur zal ik in juli in de zee zwemmen.”

De 22 km door het IJsselmeer van Medemblik naar Stavoren zwom hij al een paar keer. Het Kanaal overzwemmen moet er dit jaar van komen. Nadat vorig jaar het weer spelbreker was, wil verenigingslid Christian Broodman eind juli van Dover naar Calais zwemmen. Daar komt heel wat bij kijken.

Een week lang wachtte IT-architect Christian (45) in Dover op de juiste omstandigheden. Dat was eind augustus vorig jaar. Goed getraind, helemaal voorbereid, twee begeleiders erbij en een boot met een pilot van de Channel Swim and Pilot Federation ingehuurd. Maar de boot voer niet uit, want het weer was te slecht. En toen het weer verbeterde, was de week voorbij, en had de pilot andere kanaalzwemmers. In plaats van zwemmend door het water keerde Christian met auto en boot teleurgesteld terug naar het vasteland. Maar hij gaf niet op.

Nu heeft Christian de boot vastgelegd voor eind juli en probeert hij het gewoon opnieuw. Je zult hem vaak tijdens de verenigingsuren in het Flevoparkbad zijn schema zien zwemmen, als voorbereiding op de 33 km die hem van de zomer te wachten staan. Juist vanwege de koele watertemperatuur traint hij graag in ons 50-meterbad. Rond de 12 – 13 uur zal hij in juli in het zeewater liggen, schat hij zo. Elke 20 minuten krijgt hij dan vanuit de begeleidingsboot vloeibaar voedsel aangereikt, bestaande uit koolhydraten. Christian: “Er is eigenlijk niet tegenop te eten. Je verbruikt meer koolhydraten dan je op kunt nemen, je bent constant aan het balanceren tussen wat je zou willen eten en wat je kunt eten. Bij teveel koolhydraten gaat je lichaam namelijk protesteren.” Het vergt dus nogal wat van het lichaam, maar ook van de geest, want het is best doods om urenlang te zwemmen. Christian: “En ik krijg waarschijnlijk pijn in mijn armen na een uur of twee. Ga maar na, ik maak 60 slagen per minuut, dat is 3600 per uur. Op een zeker moment gaat dat zeer doen.”

Lampjes aan zwembroek en badmuts

Het Kanaal is niet nieuw voor hem, want in estafettevorm heeft hij het al eens overgezwommen voor een goed doel. Maar dan twee maal een heel uur, nu moet hij de hele afstand helemaal alleen afleggen, slechts gekleed in zwembroek, zwembril en badmuts. Geen wetsuit, want hij wil in het officiële boek van kanaalzwemmers opgenomen worden, en de regels verbieden zo’n pak. In dit officiële boek staan tegen de 2000 kanaalzwemmers, een select groepje uit de hele wereld dat het heeft volbracht. De precieze datum hangt van een aantal factoren af. Christian: “Je start een uur voor hoogtij, omdat je dan het makkelijkst van de kant afzwemt. Je kunt niet rechtdoor zwemmen, je zwemt in een grote S-vorm. Het mag niet harder waaien dan windkracht 3. Bij kracht 4 word je eruit gehaald. En bij onweer mag je niet vertrekken. Het kan zijn dat ik midden in de nacht vertrek. Dan zwem ik met lampjes aan m’n zwembroek en badmuts.”

Christian 2

Christian (onder water links) traint graag in ons 50-meterbad vanwege de koele watertemperatuur.

Reacties zijn gesloten.