Vereniging Flevoparkbad

Meer mensen laten genieten van het beste buitenbad van Amsterdam

Openluchtbad in de Alblasserwaard

Zwembad_Alblasserwaard_02

Het Lammetjeswiel is een recreatieplas van duizend vierkante meter bij Kinderdijk. Kinderen uit de Alblasserwaard kregen er tot in de jaren ’70 zwemles. Nog steeds is hij populair om zomers in te zwemmen.

Het wiel, ook Lammetjeswaal genoemd, is een kolk die in 1373 werd gevormd toen getijrivier De Noord door zijn dijk brak. Niet voor niets liggen bij Kinderdijk 17 molens om droge voeten te houden in de Alblasserwaard. Het Lammetjeswiel ligt ten zuidoosten van het historische landgoed Huis te Kinderdijk.

Zwembad_Alblasserwaard_01

Zicht op Lammetjeswiel naar het zuidoosten kijkend; op de voorgrond de dijk langs De Noord

 

Na de oorlog zijn er voorzieningen in het wiel aangebracht om te kunnen zwemmen. De plas kreeg onder meer een zandstrand om de diepte van het wiel meer geleidelijk te laten verlopen. Op het strand zijn er speelvoorzieningen en een ligweide aangelegd. Naast lijnen, loopsteigers en een glijbaan lagen er vlonders op de bodem van de baden. In het recreatiebad zijn ook zwemlessen gegeven door de in Alblasserdam iconisch geworden badmeester Tienpond. Bovenstaande foto is van voor 1970 met de toen nog bestaande glijbaan en loopsteigers. Begin jaren ’70 werd het overdekte zwembad De Blokweer gebouwd en hiermee was de noodzaak van onderhoud van de voorzieningen om lessen in het wiel te kunnen geven verdwenen.

Zwembad_Alblasserwaard_03

Uiteindelijk zijn de loopsteigers, vlonders en speeltoestellen weggehaald vanwege de kosten van het onderhoud en de eisen die aan het materiaal werden gesteld. Maar bij mooi weer bleven velen naar het Lammetjeswiel gaan om te zwemmen. Het werd een wiel dat in de zomer nog steeds populair als buitenbad. Om er te komen moet men door het park van het landgoed naar het water. Men zwemt er zonder toezicht, met alleen een lijn als afbakening van het diepe gedeelte.

Zwembad_Alblasserwaard_04

Dat een zwemdiploma en het bijhouden van de slagen een noodzaak is, bleek afgelopen zomer toen een 9-jarig jongetje zonder diploma daar verdronk. Ondanks dit tragische incident leefde bij de zwemmers in het verleden nooit het gevoel dat het gevaarlijk was. Het enige beangstigende was de legende dat er een meerval in het wiel zat die in de beleving van de kinderen een monster van Loch Ness was.

 

 

 

Advertenties

Reacties zijn gesloten.