Vereniging Flevoparkbad

Meer mensen laten genieten van het beste buitenbad van Amsterdam

Wist je dat je veel vocht verliest tijdens het zwemmen?

Bidon 2

Bidons aan de badrand: essentieel voor goede vochtbalans, juist ook als je zwemt.

Wel eens beseft dat je tijdens het zwemmen zweet, dus vocht, zout en mineralen verliest? Geldt niet alleen voor fanatieke zwemmers, maar ook zeker voor de recreatieve baantjes­trekkers. Lid Matthias Huitema heeft zich verdiept in dorstlessers en sportvoeding: “Je voelt je de rest van de dag energieker als je goed op je vochthuishouding let.”

Je ziet ze wel staan tijdens de verenigingsuren, die bidons aan de zwembadrand. Meestal met water erin, en soms met een sportdrank. Dat alleen fanatieke zwemmers dit nodig hebben, klopt eigenlijk niet. “Ook voor de zwemmers die een half uurtje rustig baantjes trekken, is een dorstlesser een aanrader”, vertelt Matthias, “want onbewust zweet je best veel. En daarmee verlies je onder meer vocht, zout en mineralen. Een goede vochtbalans is essentieel in de energiehuishouding van ons lichaam, waarbij de zouten en mineralen nodig zijn voor een goede werking van organen en hersenen. Het is zelfs zo dat een zwemmer die het vrij rustig aan doet, dus met lage hartslagintensiteit, meer vet verbrandt en meer vocht afstaat, dan een zwemmer die er keihard tegenaan gaat, die heeft juist meer koolhydraten nodig. Als je vochttekort hebt, is de kans op kramp groter. Bovendien ga je je minder energiek voelen als je dit niet goed aanvult.” Volgens Matthias is er niet één dorstlesser of één energiereep die op elk lichaam hetzelfde werkt. Dat bepaal je door het zelf uit te proberen en jezelf af te vragen: wat heb ik nodig, wat wil ik bereiken en wat vind ik lekker (qua smaak). Matthias: “Je kunt stellen dat door dorstlessers te drinken tijdens het zwemmen en vlak erna, je beter presteert en je je de rest van de dag energieker voelt. Dat weten gedreven sporters, maar het geldt ook voor zwemmers die even op hun gemak baantjes trekken. Want zweten, dat doen zij ook, al merken ze er niks van.”

Rode draad

Sport vormt een rode draad in Matthias’ leven. Als tiener speelde hij in de eredivisie basketball voor junioren, nu beoefent hij roeien, hardlopen, wielrennen, schaatsen (trainen voor de alternatieve Elfstedentocht Weissensee 2015) en triathlon, waarvan zwemmen een onderdeel is. Uit eigen ervaring weet hij maar al te goed hoe belangrijk dorstlessers en sportvoeding zijn om een optimale prestatie te leveren. Hij houdt zich ook professioneel met sportvoeding bezig (www.sportvoedingtriathlon.nl). Matthias werd lid van de Vereniging Flevoparkbad, nog voor het buitenbadseizoen 2014 begon. Hij zwemt graag in het Flevoparkbad, om te trainen voor de triathlon, of om er met vrouw en kleine kinderen door te brengen. Op slippers en met handdoek zie je hem tijdens het seizoen geregeld naar het bad toe wandelen, want hij woont vlakbij: “Op steenworp afstand van mijn huis voel ik me in en bij het zwembad op vakantie.”

AIX

Matthias tijdens Ironman Aix en Provence 2013.

 

Advertenties

Reacties zijn gesloten.