Vereniging Flevoparkbad

Meer mensen laten genieten van het beste buitenbad van Amsterdam

Succesverhaal: buitenbad Jekerdal al 30 jaar van buurtbewoners

vlinder_50m_bad

Halverwege jaren 80 kwam het Maastrichtse zwembad Jekerdal in handen van buurtbewoners. Een gouden greep, want het bad is nog steeds springlevend; zonder subsidie en met een enorme wachtlijst. Wat is hun succes?

Toen het woord crowdfunding nog niet bestond, deden ze er al aan in Maastricht. Begin jaren tachtig lag het eens mooie zwembad Jekerdal af te takelen, nadat de gemeente het enkele jaren eerder had gesloten. Rumoer stak de kop op dat het bad gesloopt zou worden om wellicht plaats te maken voor de bouw van woningen of een flat. Gerard Peters, destijds leraar op een middelbare school en gemeenteraadslid, schrok ervan. Zijn tuin grenst aan de muur van het zwembad. Samen met andere ongeruste buurtbewoners klom hij stiekem over de muur om de staat van het bad te controleren. Eén bassin was ten dode opgeschreven, maar de andere bassins waren te redden. Met een groep stelde Peters een nota voor de gemeente op om toestemming te krijgen als buurt het bad nieuw leven in te blazen. Een brief met de plannen ging de wijk rond met daarin ook de vraag ƒ 75 in te leggen om het te verwezenlijken. Wie geld inlegde was meteen lid. Maar als het hele plan zou mislukken, was je je geld kwijt. De bewoners reageerden en masse enthousiast en genoeg geld kwam binnen. Het nieuwe bestuur, met Peters als voorzitter, kreeg de zwembadsleutel van de gemeente voor een huurprijs van ƒ 100 en de grondige renovatie kon beginnen. Allemaal door buurtbewoners op vrijwillige basis uitgevoerd, waarna het bad kon opengaan. Zonder verwarmd water weliswaar, want de stookinstallatie werd niet gerepareerd.

Aantrekkingskracht

30 jaar later is het lidmaatschap van dit buurt- en familiezwembad ongelooflijk in trek, want zonder lid te zijn, kun je er niet in. Wie zich op de wachtlijst zet om lid te worden, moet minstens tien jaar wachten. Met het in toom houden van het aantal leden (rond de 6000), wil men drukke dagen beheersbaar houden. De vereniging bedruipt zich helemaal zelf: het lidmaatschap kost € 55 pp per jaar en ieder lid vanaf 16 jaar moet zich 2 uur per seizoen inzetten voor het bad (schoonmaak, onderhoud, kassa, groen). De leden houden het bad draaiende door alle werkzaamheden zelf en vrijwillig uit te voeren, alleen de coördinator krijgt een vergoeding. Die coördinator en de toezichthouders hebben de benodigde papieren zwemmend redden en ehbo. Nog steeds wordt het water niet verwarmd, wat natuurlijk flink in de exploitatie­kosten scheelt. Het bad is van begin mei tot begin september geopend, van 10 tot 20 uur. Gerard Peters: “De grote aantrekkingskracht van het bad is dat het van de leden is. Dat is zo’n bindende factor dat mensen zich verantwoordelijk voelen. Het is je eigen bad en daar zet je je graag voor in.”

Advertenties

Reacties zijn gesloten.