Gratis nootjes bij het zwemmen

Gratis_nootjes_bij_het_zwemmen

Wie strooit toch al die hazelnoten rond het grote bad? Als je een lekkere koude douche neemt, dan kun je dat ontdekken, want soms zie je ze daar naar beneden rollen. Volgens een bekende Middeleeuwse mysticus waren hazelnoten goed tegen impotentie en bloedarmoede. Moderne onderzoekers weten inmiddels dat hazelnoten uit (vooral gezonde) vetten en anti-oxidanten bestaan.

Boven de koude douche hangen de hazelnoten aan de takken van een mooie hazelaar en ook in het hoekje bij de springkuil staat een flinke boom. Als je wat van die nootjes kraakt en eet, proef je dat de kleine verse hazelnoot een beetje bitter smaakt. Misschien waren ze half augustus nog niet helemaal rijp.

De bekende Duitse mysticus Hildegard von Bingen (1098-1179) was behalve componist ook kruidenvrouwtje. Zij beval hazelnoten aan tegen impotentie en bloedarmoede. Moderne onderzoekers merkten dat hazelnoten voor 60 % uit (vooral gezonde, onverzadigde) vetten bestaan. Verder bevatten ze anti-oxidanten en stoffen waardoor bepaalde bacteriën het loodje leggen. Goed spul dus.

Het zou dus jammer zijn als er wichelroedelopers zouden komen om takken uit deze fijne struiken te snijden. Want de takken van de hazelaar wijzen de wichelaars de weg naar het water. Natuurlijk alleen als de tak met een zilveren of gouden mes gesneden wordt, want bij gebruik van een ijzeren of stalen mes wordt de delicate magnetische balans verstoord. Gelukkig is het water in het Flevoparkbad ook heel eenvoudig zonder wichelroede te vinden!

Reacties zijn gesloten.