Help, de Russen komen!

Fallopia Sachalinensis

Een van de wilde planten langs het Flevoparkbad die niet over het hoofd te zien is, is de Sachalinse duizendknoop, Fallopia Sachalinensis. Deze best wel fraaie plant kan namelijk drie meter hoog worden en is bezig om de aanplant aan de zuidkant van het grote bad geheel te overwoekeren. Ook komen er al jonge stengels speels tussen de stoeptegels langs het bad omhoog en zijn er planten opgedoken in de bosjes aan de noordkant van het bad.

Deze plant is in de tweede helft van de negentiende eeuw vanuit Oost-Rusland naar Europa gehaald als sierplant, maar daar hebben we nu spijt van. Het kleine zusje, de Japanse duizendknoop, overwoekert inmiddels grote stukken van West-Europa en er wordt serieus onderzoek gedaan naar de bestrijding van Fallopia-soorten. Want dat is niet zo eenvoudig. De gemeente Amsterdam graaft hier en daar al hele groeiplaatsen af, maar dat blijkt geen zin te hebben. De kleinste restjes van de wortelstok lopen opnieuw uit en vormen nieuwe, dichte bossen. Snoeien en maaien is helemaal uit den boze. Als de afgeknipte stengels op een nieuwe plek terechtkomen, dan schieten ze daar ook snel wortel.

Plantenkenners werden enkele jaren geleden al opgeroepen om ziek uitziende exemplaren te melden, omdat daarin wellicht micro-organismen te vinden zijn die de planten kunnen bestrijden. Misschien zijn er onder de leden van onze vereniging slimme diplomaten die een oplossing kunnen bedenken tegen dit snel oprukkende groene gevaar uit het oosten?

Reacties zijn gesloten.