Gifmenger gespot

Eenzaam en geknakt staat al sinds juni de enige orchidee van het Flevoparkbad op een wel zeer centrale plaats, maar toch ziet iedereen hem over het hoofd. Plooivleugelwespen zijn dol op de nectar, hoewel die nectar ze eigenlijk lichtelijk vergiftigt. Benieuwd waar deze gifmenger groeit?

WespenorchisWespenorchis detail

Het is de Brede wespenorchis, Epipactis helleborine, die met zijn groene bloemen toch al nooit zo in het oog springt. In Nederland is dit een van de meest voorkomende orchideeën, vaak te vinden in de duinen, maar vooral in netjes bijgehouden parken en tuinen, als compliment voor de tuinman.
Plooivleugelwespen – van die kleintjes die niet steken – zijn verzot op de nectar van deze wespenorchis. Maar de orchidee heeft deze heerlijke zoetigheid lichtelijk vergiftigd, waardoor de wespen uit de bloem tuimelen. Als echte verslaafden gaan ze dan onmiddellijk op zoek naar een andere plant die ze bevruchten met het stuifmeel dat nog aan ze kleeft.
Bij de houten bankjes om de boom bij de ingang probeert de geknakte Brede wespenorchis zijn hoofd op te richten en bloemen te vormen. Hopelijk zullen meer mensen hem nu zien, zodat ze hem succes kunnen wensen.

Reacties zijn gesloten.